f

23.3.2014

Sankarin pulled pork -hampurilaiset

Viikko sitten lauantaina juhlimme veljeni kolmikymppisiä pienimuotoisesti perhepiirissä. Sankarin toiveena oli leppoisat juhlat ja hyvää ruokaa. Juhlat järjestimme Koivulehdossa nyyttikestiperiaatteella, ja juhlan kunniaksi teimme pulled pork -hampurilaisia.





Pulled pork on tämän hetken hittiruokaa ja ohjeiden kirjo on valtava. Minä selasin Jonas Crambyn Texmex alusta alkaen -kirjaa ja päätimme toteuttaa tämän kyseisen kirjan ohjeiden mukaan pulled porkin mausteseoksen (bbq-rub) sekä barbequekastikkeen.


Pulled pork vanhempieni tapaan:           

Possun lapaa

BBQ-RUB:
1 dl ruokosokeria
1 dl sokeria
3/4 dl paprikajauhetta
1 1/2 rkl suolaa
1 1/2 rkl valkosipulijauhetta                              
1 rkl mustapippuria
1 rkl inkiväärijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl kuivattua rosmariinia

Sekoita kaikki mausteet keskenään ja hiero mausteseos lihan pintaan. Laita liha vuokaan ja kypsennä sitä 110 asteen lämmössä, kunnes sen sisälämpötila on 95 astetta. (käytä paistomittaria). Kypsentäminen voi viedä jopa 6 tuntia. Kytke uunista lämpö pois ja anna lihan olla jälkilämmössä noin 2 tuntia.

Vanhempani lisäsivät uunivuokaan vielä vettä, että lihasta saatiin hyvin pehmeää ja mehukasta. 

Kypsennyksen jälkeen anna lihan levähtää hetki ja revi se sitten säikeiksi kahdella haarukalla. Sen tulee hajota helposti hienoiksi suikaleiksi. Voit halutessasi sekoittaa lihasuikaleiden joukkoon vähän mausteseosta.




Sandran coleslaw:

puolikas luomukeräkaali
4-5 luomuporkkanaa
1 luomusipuli
hiukan suolaa

1 prk creme fraichea
majoneesia maun mukaan
hunajaa
mustapippuria


Raasta monitoimikoneella kaali, porkkanat ja sipuli hienoksi raasteeksi. Sekoita raasteet kulhossa, lisää hiukan suolaa ja sekoita. Laita raasteseos sen jälkeen kelmulla peitettynä jääkaappiin mehustumaan yön yli. Seuraavana päivänä lisää raasteseokseen kastikeainekset. Lisää creme fraiche, hunajaa, pippuria ja majoneesia maun mukaan. Minä laitoin lähes kokonaan Kruunu majoneesi -tuubin, maistele välillä ja lisää sitä oman makusi mukaan.




Kotitekoisten hampurilaisten yksi salaisuus on ehdottomasti itseleivotut sämpylät. Täydellisten, pehmeiden hampurilaissämpylöiden ohje on ollut Koivulehdon keittiössä hakusessa, mutta nyt se taisi löytyä. Salaisuus taitaakin olla siinä, että taikina täytyy jättää riittävän löysäksi. Löysin hyvän ohjeen Pullaati pullaa -blogista ja sain ihanan pehmeitä hampurilaissämpylöitä. Näin minä sämpylät pyöräytin.


Pehmoiset vehnäsämpylät:

4 dl vettä
1 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 rkl ruokosokeria
2-3 tl suolaa
2 rkl avokado zest -öljyä
12-14 dl vehnäjauhoja

seesaminsiemeniä

Alustin taikinaa huolellisesti, mutta jätin sen kuitenkin hyvin tarttuvaksi ja löysähköksi. Annoin taikinan kohota liinalla peitettynä reilun tunnin ajan ja nostelin kahden lusikan avulla taikinaa leivinpaperille. Taikina on hyvin sitkeää, joten työstä lusikoiden avulla taikinasta sämpylöitä. Ripottele sämpylöiden päälle seesaminsiemeniä ja anna kohota pellillä sen aikaa, kun uuni lämpiää. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia.



Täydellinen barbequekastike on myös puuttunut Koivulehdon keittiön valikoimasta, sillä kaupan soosit ovat olleet makuumme joko liian makeita tai ne ovat maistuneet liikaa savulle. Tämän alla esitetyn soosin keittäminen kannatti, sillä tämän ohjeen mukaisesti tehtynä soosista tuli täydellistä meidän makuumme. Maailman paras barbequekastike, olkaa hyvä!





BBQ-kastike:
Tulisen hapanimelä barbequekastike.

1 hienonnettu keltasipuli
6 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa
2 rkl oliiviöljyä
1/2 dl balsamiviinietikkaa
1 dl fariinisokeria
1/2 dl japanilaista soijakastiketta (minä käytin Kikkoman soijakastiketta)
1 rkl Worcestershire-kastiketta
1 dl ketsuppia (minä käytin luomuketsuppia)
1 rkl chilijauhetta (minä käytin 2 tl chilihiutaleita, joiden tulisuusaste on 4/10)

Paista sipuleita ja juustokuminaa öljyssä. Kaada joukkoon balsamiviinietikka, kun sipuli on kuullottunut. Lisää loput ainekset ja keitä kokoon tahmeaksi kastikkeeksi.

Onnistuneen kastikkeen salaisuus on siinä, että malttaa keittää kastiketta tarpeeksi kauan, jotta koostumus on tahmainen ja maut ovat tasaantuneet. Minä tuplasin ohjeen ainesmäärät ja sain noin neljä desilitraa valmista kastiketta.

Barbequekastikkeen ohje löytyy Jonas Crambyn Texmex alusta alkaen -kirjasta.



Tässä lähikuvaa hampurilaisista täytteineen. Hampurilaisen pohjan päälle levitetään pulled pork, barbequekastike, coleslaw ja kansi päälle. Hyviä olivat! 




Juhlafiilisterveisin Sandra*

2 kommenttia:

  1. Oi, jospa oisin saanut olla mukana … ♪♫♫♫♫♪♩

    terv. täti Sinipunainen

    VastaaPoista
  2. Ja meillä kaikilla oli nii-iin muukaavaa... ;)

    VastaaPoista